Werkbezoek Nijmegen – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 23, 2023

Slideshow

In het kader van de jaarlijkse werkbezoek bezoekt Architectuur Lokaal ieder jaar een Nederlandse stad. Welke ontwikkelingen vinden er plaats, wat zijn de opgaven en de ambities?

Dit jaar bezocht Architectuur Lokaal de stad Nijmegen, ‘de oudste stad van Nederland’. Hoofd bureau stedenbouw en architectuur van de gemeente Nijmegen, Kees Zoon, liet met trots zijn stad zien. De excursie begon bij de spoorzone. Het gebied rondom het Centraal Station dat de komende bestuursperiode getransformeerd zal worden tot een ware entree van de stad. Andere ontwikkelingen zijn onder andere de toekomstige nieuwe stadsbrug, ‘De Oversteek’, de herinrichting van de Waalkade en de ontwikkeling van een nieuw stadsdeel: Nijmegen-Noord, ook wel ‘De Waalsprong’ genoemd.

Nijmegen richt zich ook op binnenstedelijke ontwikkelingen. Zo worden midden in het oude stadscentrum nieuwe wijken gebouwd. Voorbeelden hiervan zijn het project ‘Hof van Heden’, op het St. Josephhof in opdracht van Kalliste Woningbouwontwikkeling. De woningen, naar ontwerp van Mecanoo architecten, zijn gebouwd op het terrein van de oude St. Josephschool uit 1877, die tijdens de oorlog beschadigd geraakt is door beschietingen. Een ander verdichtingsproject is de Hessenberg, op het voormalige Gelderlanderterrein door Biq Architecten, Rotterdam en AWG architecten, Antwerpen in opdracht van Bouwcombinatie Heijmans – Herdriks.

Ook herontwikkeling bepaalt in Nijmegen de opgave. Het Limosterrein in het oosten van de stad is hier een goed voorbeeld van. Dit voormalige kazerneterrein is in opdracht van de gemeente Nijmegen, woningbouwvereniging De Gezonde Woning en Johan Matser projectontwikkeling (Synchroon) door verschillende architecten herontwikkeld tot een woonwijk met een gevarieerd voorzieningenaanbod. Het herstructureringsproject De Dobbelman van De Key/De Principaal, Talis Woondiensten en de gemeente Nijmegen, prijswinnaars Gouden Piramide 2009, mocht natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. “Een werkelijk prachtig project, dat door de maatvoering, de vormgeving, en de gebruikte materialen nog steeds de sfeer ademt van het industriële verleden van het gebied”, aldus de jury van de Gouden Piramide 2009.

Zelfs een voorbeeld van particulier opdrachtgeverschap kon worden opgenomen in het programma. Villa Lent is gebouwd in opdracht van de familie Verriet naar ontwerp van Vera Yanovshtchinsky. De villa was een van vele inzendingen voor de architectuurprijs Nijmegen 2009 dat sinds 2008 in opdracht van de gemeente Nijmegen door het architectuurcentrum Nijmegen (ACN) georganiseerd wordt. Het aantal inzendingen en de diversiteit daarvan geeft trouwens een goed beeld van de ontwikkelingen die in Nijmegen plaatsvinden.