Utrecht – Oud versus nieuw in de bestaande stad – Architectuur Lokaal
Utrecht_fasenkaart- Hans Lemmens Slideshow Utrecht_fasenkaart- Hans Lemmens Spoorzone INDYMAH voor AORTA Utrecht (3) Spoorzone INDYMAH voor AORTA Utrecht (2) Spoorzone INDYMAH voor AORTA Utrecht (1)
Hoe gaan we om met erfgoed in stedelijke gebieden die de komende jaren op de schop gaan? Die vraag staat centraal op 20 juni. Op die dag organiseert Aorta in het kader van de ‘Atlas op tournee’ het debat ‘Oud versus nieuw in de bestaande stad’. Om de groeiende woningbehoefte op te vangen heeft de gemeente Utrecht gebieden in de bestaande stad bestemd voor woningbouw. In het herontwikkelingsplan voor Spoorzone 2e Daalsedijk is de intentie uitgesproken om de historische spoorloodsen te behouden en een nieuwe functie te geven. Wat kunnen we leren van recente herbestemmingen?
De Spoorzone 2e Daalsedijk is een oud emplacement van de Nederlandse Spoorwegen. Het zal de komende jaren veranderen in een woonwijk met veel groen. De oude gebouwen blijven behouden. De herontwikkeling van dit gebied is aanleiding voor een discussie over hoe om te gaan met erfgoed in Utrecht. Daarover bestaan vele meningen: een parkeergarage onderbrengen in een oude spoorloods aan de 2e Daalsedijk is niet zo heel sexy, maar misschien wel een duurzame manier om het gebouw te behouden; appartementen brengen het kloostercomplex Tivoli onherstelbare schade aan; de huidige muziekstudio’s van Kytopia zijn flexibel genoeg om aanpassingen later weer ongedaan te maken. De stad moet zulke overwegingen laten meetellen bij de keuze voor een nieuwe gebruiker voor een oud gebouw; Utrecht is goed op weg met herbestemming van erfgoed, maar er ligt nog een weg vol kansen voor ons. Deze en andere opvattingen staan centraal in het debat ‘Oud versus nieuw in de bestaande stad’. Voorafgaand hieraan organiseert Aorta rondleidingen over de Spoorzone. De tentoonstelling ‘Verstedelijking in Nederland. 1000 jaar ruimtelijke ontwikkeling’ is bij het debat te bezichtigen.
Programma Het programma biedt inspirerende presentaties van erfgoedexperts, vastgoedontwikkelaars, ontwerpers en natuurlijk met het publiek.
Moderator Bart Cosijn (Urban Dialogue) gaat in gesprek met:
Reinout Rutte (architectuurhistoricus, TU Delft en medeauteur van de ‘Atlas van de verstedelijking in Nederland’)
Edsard Kylstra (adviseur erfgoed en ruimtelijke ontwikkeling, Gemeente Utrecht)
Kees Geevers (docent-onderzoeker, Hogeschool voor de Kunsten en gepromoveerd op waardestelling Industrieel Erfgoed TU Delft)
Christine de Ruijter (architect en partner AWG Architecten)
Tobias Verhoeven (Synchroon en Ozive)
Atlas op tournee
‘Oud versus nieuw in de bestaande stad’ is onderdeel van het programma ‘Atlas op tournee’: een reeks bijeenkomsten in combinatie met een reizende tentoonstelling die Architectuur Lokaal op verzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) organiseert samen met lokale architectuurcentra. Op deze tournee worden stedelijke opgaven in Delft, Almere, Lelystad, Amersfoort, Deventer, Apeldoorn, Hengelo en Utrecht onder de loep genomen door vertegenwoordigers van gemeenten en erfgoedorganisaties, stedenbouwkundigen en architecten. Kijk hier voor de eerdere edities van de tournee.
Locatie en tijden
Locatie: 2e Daalsedijk 14a, Utrecht Debat: 20 juni, 15.30 – 17.00 uur Tentoonstelling en rondleidingen: 20 juni, doorlopend van 10.00 tot 15.30 uur
Aanmelding voor rondleidingen en deelname debat: [email protected]
Dag van de Architectuur 20 juni
‘Oud versus Nieuw in de bestaande stad vindt plaats op Dag van de Architectuur. Kijk hier voor het programma van de Dag van de Architectuur in Utrecht.
Kijk hier voor het verslag.