Sexy design en innovatief ontwerp – Architectuur Lokaal
Bas Termeer, Baeken MMXII, Edisonstraat, Eindhoven Slideshow Bas Termeer, Baeken MMXII, Edisonstraat, Eindhoven Laurens Boodt, ontwerp Toren van Babel Rotterdam Michael Daane Bolier en Dorus Meurs, ontwerp Kinderdijk bezoekerscentrum René van Zuuk, ontwerp Dordtse Nereide, brug Dordrecht
Op 13 juni a.s. organiseren Architectuur Lokaal en Pakhuis De Zwijger een avond over de toenemende populariteit van prijsvragen in Nederland. Leiden meer prijsvragen tot meer innovatie? Wat zijn voor opdrachtgevers redenen om de prijsvraag als selectiemiddel in te zetten? Welke kansen biedt dit voor jonge architecten? Verhalen uit de praktijk van vier winnende architecten. Toegang is gratis.
Cilly Jansen (directeur Architectuur Lokaal) houdt een inleiding over de architectuurprijsvragen in Nederland: voorbeelden, varianten, resultaten, nieuwe ontwikkelingen en: de recente opleving van de prijsvraagcultuur (en waarom). Aansluitend spreken vier architecten die in de afgelopen jaren een prijsvraag hebben gewonnen.
René van Zuuk zal het hebben over de uitvoering van zijn prijswinnend ontwerp en over de innovatiekracht van prijsvragen. Hij won in 2014 de door de gemeente Dordrecht uitgeschreven prijsvraag voor een nieuwe voetgangers-fietsersbrug over het Wantij. De Prins Clausbrug, van 130 meter lang, zal de ontwikkelingslocatie Stadswerven met de binnenstad verbinden.
Laurens Boodt zal spreken over ondernemerschap en projectontwikkeling. Hij won in 2016 de ontwikkelingscompetitie voor gezinsappartementen aan de Maas. Deze prijsvraag werd door de gemeente Rotterdam uitgeschreven om de nieuwe woontypologie van gezinsappartementen te onderzoeken en te realiseren, en om Rotterdam als woonstad te promoten.
Michael Daane Bolier won samen met Dorus Meurs in 2014 de projectprijsvraag voor het bezoekerscentrum en het entreegebied van het Werelderfgoed Kinderdijk. Hij zal het hebben over het uitvoeren van zijn ontwerp en het vervolg.
Bas Termeer won in 2012 de door woningcorporatie Trudo in 2011 uitgeschreven WoenselWestWedstrijd, een ontwerpprijsvraag voor blikvangers in de Edisonstraat in Eindhoven. Zijn ontwerp is opgeleverd. Hij zal spreken over het belang van de samenwerking in een team en de begeleiding bij de uitvoering van het project.
Deze avond is de eerste in een reeks over hoe ontwerpkracht wordt ingezet bij maatschappelijke opgaven. Samen met bestuurders, stakeholders, ontwerpers en opdrachtgevers verkennen we hoe ontwerpers antwoord geven op de uitdagingen van de 21ste eeuw.
Iedereen is van harte welkom in de Studio van Pakhuis de Zwijger.
Informatie
Locatie: Pakhuis de Zwijger (Piet Heinkade 179, Amsterdam) Tijd: 20:00 – 22:00uur
Aanmelden: is aan te raden en kan hier
Voor meer informatie: mail naar Margot de Jager
Steunpunt Architectuuropdrachten en Ontwerpwedstrijden
Architectuur Lokaal beheert het Steunpunt Architectuuropdrachten en Ontwerpwedstrijden. Via @Archopdrachten ziet u direct welke nieuwe architectuuropdrachten zijn aangekondigd. Het Steunpunt ontwikkelde KOMPAS Design Build, KOMPAS light Architectendiensten, KOMPAS light Prijsvragen en KOMPAS light Ontwikkelcompetities. Deze handleidingen zijn kosteloos beschikbaar voor iedereen die een DB-opdracht, architectenselectie of een prijsvraag voor een (architectonisch) ontwerp, dan wel een competitie onder ontwikkelaars wil uitschrijven.
Achtergrondinformatie
In 2013 startte de kabinetsagenda Werken aan Ontwerp, Actieagenda Architectuur en Ruimtelijk Ontwerp 2013-2016 (AAARO). Deze agenda zette onder meer in op versterking van lokale en regionale ontwerpkracht. Voor de uitvoering van de agenda werd samenwerking gezocht met een aantal partners, waaronder stichting Architectuur Lokaal, aan wie werd gevraagd werd om de resultaten te bundelen. Eind vorig jaar maakten we het boek AAARO. Vier jaar ontwerpkracht in Nederland. Het leidende principe van het boek is ontwerpkracht, ten behoeve van bestuurders en andere opdrachtgevers die verder kijken, meer willen en samen met ontwerpers aan de slag gaan. Het boek is ook de aanleiding en inspiratiebron voor deze reeks debatavonden.