Op Rubberen Laarzen #2 – Architectuur Lokaal
Studiedag over landschapsontwikkeling in de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Op een lang strook land tussen het IJsselmeer en de Biesbosch, zijn de restanten te vinden van een linie die het westen van het land onbereikbaar moest maken voor invallende legers. In de 150 jaar voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog werd een systeem opgebouwd dat kunstig gebruik maakte van de karakteristieken van het landschap. In 1940 bood de linie geen effectieve verdediging tegen de aanvalstechniek van die tijd. De jaren van militaire planning en bouw hebben het gebied echter bijzonder gemaakt.
Voor de rijksoverheid is de Nieuwe Hollandse Waterlinie inmiddels een ‘kunstwerk’ van nationaal belang. Onder auspiciën van de Rijksbouwmeester is in het voorontwerp “Panorama Krayenhoff” geschetst welke rol de linie kan spelen bij de verdere ontwikkeling van het gebied, maar het is aan de gemeenten om dit in de praktijk te vertalen.
De linie loopt onder meer door de gemeenten Geldermalsen, Gorinchem, Leerdam en Lingewaal. Architectuur Lokaal heeft met bestuurders van deze gemeenten willen verkennen welke mogelijkheden Panorama Krayenhoff biedt voor het gemeentelijke ruimtelijk beleid.