Hoe kom ik ertussen bij ontwikkelcompetities? – Architectuur Lokaal
Op 18 januari 2016 vond de tweede Masterclasses Creatief Ondernemerschap voor jonge architecten en ontwikkelaars plaats bij Synchroon in Zoetermeer. Centraal stond de samenwerking bij ontwikkelcompetities.
Praktijk
Na een toelichting van Jeroen Güsdorff (Architectuur Lokaal) op de manier waarop ontwikkelcompetities in elkaar zitten en waar deze opdrachten te vinden zjin, gaven de ontwikkelaars van Synchroon en de ontwerpers van Shift Architecture Urbanism inzicht in hun aanpak in de praktijk. Tobias Verhoeven lichtte toe hoe Synchroon deelneemt aan ontwikkelcompetities en hoe architecten en andere partijen daarbij worden betrokken. Oana Radeş en Thijs van Bijsterveldt zetten uiteen hoe Shift een innovatief woonconcept ontwikkelden en daarmee Synchroon benaderden om dit concept in de markt te zetten. Arjan de Vries ging in op de ontwikkelcompetitie 2e Daalsedijk in Utrecht, waarbij Synchroon met conceptontwikkelaar Skonk en de ontwerpers van Studioninedots en Delva Landscape Architects de winnende inzending voor de herstructurering van de voormalige Centrale Werkplaats NS maakte.
Visies
In de workshop bogen de teams van jonge ontwikkelaars en ontwerpers zich over een recente ontwikkelcompetitie. Dit resulteerde in vier zeer verschillende en verrassende visies, die op hun beurt weer onderscheidend waren ten opzichte van de inzending die Sychroon voor deze aanbesteding had ingediend.
Teams van architecten en ontwikkelaars
Aan deze Masterclass deden mee: architecten: Jannis Cappon (Jannis Cappon Architect), Joost Barendregt (PBA), Ard Hoksbergen (Studio Aa), Ianthe Mantingh (Locus architecten), Patricia Snel (pier-architecten), Sijme van Jaarsveld en Willemijn van de Wetering; ontwikkelaars van Synchroon: Fabienne van Vliet, Ruben Donselaar, Dirk van Duijn, Josephine van Lohuizen, Juriaan Hoefnagel, Marnix van Delft en Coen van Oudheusden.
De Masterclass Creatief Ondernemerschap wordt mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie