De maat der dingen #4: Hoogstbouw – Architectuur Lokaal
Debat over hoogbouw. Aanleiding was de geplande concentratie van hoogbouw rond het Centraal Station in Hilversum. Eerder dit jaar waren er plannen voor een toren van 72 meter hoog, die even zo hard weer zijn afgeschoten.
Plannen voor hoogbouw
De hei is geen optie voor verdere uitbreidingen en het groen en de pleinen moeten bewaard blijven. Hierdoor zijn er in Hilversum maar weinig plekken voor nieuwe woningen. Hoogbouw is dan een optie. De gemeente heeft het stationsgebied aangewezen als verdichtingslocatie. Aan de zuidzijde van het spoor komen kantoorgebouwen met diverse functies (naar een ontwerp van TANGRAM Architekten) en ook op de plek van de Aloysiusmavo staat op termijn hoogbouw/hogere bouw gepland. Eerder dit jaar werd een ontwerp voor een 72 meter hoge toren aan de noordzijde van het station gepresenteerd. Hoewel het plan voldeed aan van tevoren vastgestelde randvoorwaarden trok het College van B&W het plan al snel terug toen werd geconstateerd dat draagvlak hiervoor ontbrak. Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuw plan voor het Oosterspoorplein.
Hoogbouw in Hilversum
Wat zijn de plannen? Wat wil de gemeente? Wat is de rol van de gemeenteraad? Hoe hoog is hoogbouw? Voor wie zijn de woningen bedoeld? En hoe gaan andere gemeenten met deze vragen om? Ton Roerig (wethouder Ruimtelijke Ordening) blikt terug en vooruit op de ontwikkelingen rond het Stationsgebied. Daan Zandbelt (Zandbelt&VandenBerg Architecture and Urban Design) ging nader in zijn op onderzoek naar hoogbouwmogelijkheden in Noord-Holland. Onder anderen Jan Sondervan (Synchroon, ontwikkelaar en opdrachtgever van de 72 meter hoge toren) en Bart Mispelblom Beyer (TANGRAM Architekten) namen deel aan de discussie.