Bekroonde projecten NRP Gulden Feniks 2022 in Amsterdam, Zeist en Leeuwarden – Architectuur Lokaal
Kerckebosch, Zeist Slideshow Kerckebosch, Zeist De Voortuinen, Amsterdam De Wereldburger, Amsterdam De Utrecht, Leeuwarden
Vanmiddag zijn de bekroonde projecten van de NRP Gulden Feniks 2022 bekendgemaakt. De winnaars zijn de gerenoveerde school De Wereldburger en het transformatieproject De Voortuinen, beide in Amsterdam, en de gebiedstransformatie Kerkebosch in Zeist. Hiernaast werd als extra prijs een wild card uitgereikt voor de transformatie van De Utrecht in Leeuwarden. De prijzen werden uitgereikt tijdens het NRP Congres, dat dit jaar plaatsvond in het Fort van Hoofddorp; één van de winnaars van vorig jaar. Naast de winnende projecten werden vijf projecten genomineerd: Cityplot Buiksloterham, The British School, Edge en Station Amsterdam Amstel in Amsterdam, en het Schoenenkwartier in Waalwijk. De jury prijst het vakmanschap en het doorzettingsvermogen om, vaak in teamverband, een project tot een goed einde te brengen.
Inzendingen en juryrapport
De NRP Gulden Feniks wordt jaarlijks uitgereikt door het NRP aan opdrachtgevers, ontwerpers en bouwpartijen in de categorieën Transformatie, Renovatie en Gebiedstransformatie. De 48 projecten die voor de editie 2022 werden ingestuurd vindt u hier. De inzendingen voor deze editie waren van hoog niveau, aldus de jury, voor wie de projecten vooral aanleiding gaven voor een gesprek over de aanpak van de projecten. Het juryrapport van de NRP Gulden Feniks 2022 is hiernaast te lezen.
Enkele constateringen van de jury over de winnende projecten:
De Wereldburger, Amsterdam, winnaar in de categorie renovatie
De jury prijst de ambitie van de gemeente Amsterdam en de manier waarop zij haar rol als opdrachtgever heeft vervuld, en ook de inzet van de architect verdient lof. De kracht van de eenvoud en de inventiviteit waarmee de school op een natuurlijke, weloverwogen en zorgvuldige manier is gerenoveerd is indrukwekkend; de materialen van elders zijn slim hergebruikt. Het moet een plezier zijn om op deze fijne school les te krijgen en te geven. De opgave van de Wereldburger komt overal in Nederland veel voor en kan een goed voorbeeld voor andere scholen zijn.
De Voortuinen, Amsterdam, winnaar in de categorie transformatie
Bij de transformatie waarmee een voormalig Postbank-gebouw een nieuwe identiteit heeft gekregen, is een geniale oplossing gevonden voor hergebruik van een toren met een betonskelet. De jury is unaniem in haar enthousiasme. Alle eer voor dit project komt toe aan de architect, die zich vakkundig en bewonderenswaardig van zijn rol heeft gekweten. Hij heeft een nieuwe ontsluitingstypologie tot stand weten te brengen als voorbeeld voor vele transformatieopgaven.
Kerckebosch, Zeist, winnaar in de categorie gebiedsontwikkeling
Een bijzonder knappe en inspirerende herstructurering van een naoorlogse wijk met grootschalige sloop/nieuwbouw waarbij het bestaande landschap is geïntegreerd met de buurt. Maar liefst 85% van de bewoners is na de sloop teruggekeerd in de nieuwbouw in de wijk en heeft zelfs een wooncarrière kunnen doorlopen. Dat er door de jaren heen zoveel voor elkaar is gekregen, is te danken aan de Wijkontwikkelingsmaatschappij en de vele mensen die zich, ook vrijwillig, langdurig en met liefde en energie hebben gecommitteerd aan de opgave. De jury vindt dat sprake is van een unieke gebiedsontwikkeling waarvan veel te leren valt.
De Utrecht, Leeuwarden, wild card
Het prachtige resultaat van de transformatie van het voormalige kantoor van De Utrecht reflecteert de samenwerking van de opdrachtgever, de architect en alle andere betrokkenen. Het gebouw is niet alleen behouden, het bestaande wordt ook verder gebracht naar een nieuwe toekomst. De attitude waarmee het gebouw is getransformeerd is doorgezet in de publieke programmering, waarin verleden en toekomst met elkaar worden verbonden. De jury prijst alle betrokkenen voor de wijze waarop zij De Utrecht een nieuwe ziel hebben gegeven. Zij spreekt van een cadeautje voor de stad Leeuwarden en een heel mooi en inspirerend voorbeeld voor velen.
Jury
De jury die de inzendingen beoordeelde bestond uit Geurt van Randeraat, voorzitter (SITE urban development), Harry Abels (Abels & Partners Architecten), Thijs Asselbergs (Thijs Asselbergs Architectuurcentrale en hoogleraar TU Delft), Dirk Baalman (bouwkundige en architectuurhistoricus), Bess Blomjous (Studio Bess), Jack Hock (Strijp-S, Stichting Trudo), Jaap Wiedenhoff (ABT) en Sabine Renders (Hembrugterrein).
Secretaris van de jury was Cilly Jansen m.m.v. Margot de Jager (Architectuur Lokaal).
Op verzoek van NRP is de Gulden Feniks 2022 uitgevoerd door Architectuur Lokaal.