Ambities voor de Omgevingsvisie van Weststellingwerf – Architectuur Lokaal
Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen Slideshow Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
Team Lokale Economie: Anne Berkers, Nout Sterk, Arjan de Nooijer Team Voorzieningen: Elisabeth Boersma, Laurens Boodt, Daan Mulders, Martijn Pater Team Buitengebied: Merel Enserink, Robert Wierenga, Adriaan Jurriëns, Gideon Peele
Hoe kun je als gemeente op een verfrissende manier nadenken over ambities in de nieuwe Omgevingsvisie? In Weststellingwerf werd hiermee geëxperimenteerd door ontwerpers en bewoners samen te laten nadenken over de toekomst van de gemeente. Op 26 november werden de voorstellen gepresenteerd aan het gemeentebestuur, de raad, lokale ondernemers en andere belangstellenden. De ideeën zijn nu voor iedereen te bekijken.
Milkyway festival
De resultaten van het ontwerpatelier tonen een breed scala aan denkrichtingen: van het inzetten en verbinden van bestaande rolmodellen, via een methodiek waarin landschap en de wateropgave samenkomen, tot een voorstel om een balans te bereiken tussen rust en recreatie. Een van de verrassendste ideeën is om een Milkyway festival te organiseren. Daarmee kunnen de karakteristieke kwaliteiten als melkveehouderij, stilte, rust en ruimte worden verbonden.
Lokale economie
De resultaten van het Atelier bieden de gemeente handreikingen op ruimtelijk, programmatisch en organisatorisch vlak. Een voorbeeld van dat laatste: er vindt een keur aan interessante initiatieven plaats in de gemeente, die op bestuursniveau niet goed bekend zijn. Kennis daarvan kan bijdragen aan het versterken van de gemeenschap en de lokale economie. De handreikingen bieden de gemeente een aantal ambitieuze uitgangspunten, voorafgaand aan het opstellen van een Omgevingsvisie.
Fantastisch experiment
Aan het slot van de bijeenkomst is het werkboek van het Atelier, dat alle voorstellen bevat, uitgereikt aan de wethouders Cor Trompetter en Frans Kloosterman. “Atelier Toekomstvisie Weststellingwerf is een fantastisch experiment geweest over hoe je op een andere manier naar je omgeving kunt kijken. Er zitten zeker een aantal onderwerpen in die op korte termijn aangepakt kunnen worden,” aldus wethouder Trompetter.
Lees hier het Werkboek van Atelier Toekomstvisie Weststellingwerf.
Het Atelier Toekomstvisie Weststellingwerf maakt deel uit van het Werkprogramma Opdrachtgeverschap en Omgevingsrecht, dat Archtitectuur Lokaal uitvoert als ‘lead partner’ van Werken aan Ontwerpkracht, ActieAgenda Architectuur en Ruimtelijk Ontwerp 2013-2016.