Wandel- en Kunstroute Andreas Schotel wint Brabantse Stijlprijs 2017 – Architectuur Lokaal
Winnaar juryprijs Foto: Peter van Trijen
De Brabantse Stijlprijs 2017 is gewonnen door de gemeente Hilvarenbeek met de wandel- en kunstroute Andreas Schotel. Dat maakte de jury op 18 mei bekend tijdens de prijsuitreiking op de Proefmei in Bergen op Zoom. De kunst- en wandelroute won niet alleen de juryprijs, maar ook de publieksprijs met 3.591 van de 10.975 uitgebrachte stemmen. Architectuur Lokaal verzorgde het juryproces en schreef het juryrapport.
“Dit hadden we niet verwacht! Het is vooral een erkenning van al onze vrijwilligers. Andreas Schotel zet Esbeek op de kaart, de route wordt heel erg gewaardeerd door het publiek en daar genieten wij heel erg van”, reageerde Piet Verhoeven, voorzitter van de Stichting Vrienden van Andreas Schotel. Ook burgemeester Ryan Palmen van Hilvarenbeek stak zijn trots niet onder stoelen of banken: “Andreas Schotel is een van de initiatieven in Esbeek waar heel veel energie in zit. Ze weten heel veel mensen erbij te betrekken, hun manier van samenwerken is echt inspirerend!”
Winnaar publieksprijs Foto: Peter Trijen
Zij ontvingen de Brabantse Stijlprijs, een trofee gemaakt door kunstenares Simone van Bakel, uit handen van juryvoorzitter en gedeputeerde Erik van Merrienboer. Hij noemde de hechte samenwerking tussen inwoners en professionals en de ontwerpkwaliteit als doorslaggevende pluspunten: “De combinatie van landschap, natuur en kunstobjecten zijn een lust voor het oog, en geven een boost aan de omgeving op een bijna surrealistische manier. Waar een klein dorp groots in kan zijn! Andreas Schotel verdient een nog veel groter publiek.” De publieksprijs, een cheque ter waarde van 2.500 euro, werd uitgereikt door Hermen Vreugdenhil, lid van Provinciale Staten en voorzitter van de statenwerkgroep Omgevingsvisie.
Ruimtelijke initiatieven
45 Brabantse gemeenten dongen, met in totaal 82 projecten, mee naar De Brabantse Stijlprijs 2017. Daarbij ging het om gerealiseerde ruimtelijke initiatieven waarbij niet alleen de gemeente een rol van betekenis heeft gespeeld, maar waarbij vooral de betrokkenheid van inwoners, ondernemers en initiatiefnemers doorslaggevend is geweest. De vijf finalisten die op het podium stonden gaven volgens de jury op uitstekende wijze invulling aan de beoordelingscriteria, zoals maatschappelijke waarde, lef, doorzettingsvermogen en originaliteit.
De Brabantse Stijlprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2014, toen was het thema de openbare ruimte. In 2014 won het project Zijtaart in de gemeente Veghel De Brabantse Stijlprijs.