De stad en de kantoren #1 – Architectuur Lokaal
Huis te Lande, Rijswijk
Excursie naar herbestemde kantoorgebouwen in Den Haag
Het gaat vaak goed met de herbestemming van fabrieken en werven. Kan die aanpak ook werken voor verouderde kantoren? Het erfgoed van de diensteneconomie is jonger en oogt minder romantisch. Toch ligt hier opnieuw een kans om de stad meer divers te maken, want er is een scala aan opties voor verouderde kantoren. Hergebruik door studenten of zorgfuncties wordt vooral mogelijk gemaakt door woningcorporaties. Uit de commerciële hoek komen initiatieven om kantoren tot hotels te transformeren. Winst is er niet alleen voor de markt. Ook de omgeving profiteert hiervan, omdat het einde van de leegstand en de grotere diversiteit in het gebruik de leefbaarheid ten goede komen.
Bezochte projecten:
GAK-kantoor (ontwerp: W. Ellerman,1972), is nu in gebruik als stadsdeelkantoor, bibliotheek en appartementen.
Churchilltorens (ontwerp: Lucas en Niemeijer, 1970) in Rijswijk. De transformatie van deze kantoorkolossen tot woongebouw werd in 2001 beloond met de Nationale Renovatie Prijs.
Huis te Landelaan, een voormalig VROM-kantoor waar nu gehandicapten wonen.
Dr. Neherlaboratorium en de PTT-toren (ontwerp: S. van Emden, 1955) in Leidschendam-Voorburg. Het complex wordt gerenoveerd en met behoud van originele details ontwikkeld tot appartementengebouw.
Ter plekke gaven opdrachtgevers en architecten een toelichting op punten als:
Wat kun je achteraf als succes- en faalfactoren zien? Wat kun je leren van je ervaringen? Welke valkuilen zijn een volgende keer te vermijden?