Finalisten Brabantse Stijlprijs 2017 bekend – Architectuur Lokaal
Ontmoetingscentrum De Wingerd in Natuurtuin ’t Loo is finalist van de Brabantse Stijlprijs. Slideshow Ontmoetingscentrum De Wingerd in Natuurtuin ’t Loo is finalist van de Brabantse Stijlprijs. Natuurbegraafplaats De Hoevens is finalist van de Brabantse Stijlprijs van de Provincie Noord-Brabant. Bekendmaking finaleplaats, Dorpshuis De Trapkes bij finalist van de Brabantse Stijlprijs. Omroep Brabant zendt de bekendmaking live uit in haar ochtendprogramma op tv. Bekendmaking finaleplaats Andreas Schotel wandel- en kunstroute Hilvarenbeek; foto: Verbeeld
De Provincie Noord-Brabant heeft de finalisten van de Brabantse Stijlprijs bekend gemaakt. De vijf finalisten zijn ontmoetingscentrum De Wingerd in Natuurtuin ’t Loo in Bergeijk (met een ontwerp van Jef van den Putte), de Andreas Schotel wandel- en kunstroute in Hilvarenbeek, natuurbegraafplaats De Hoevens in Alphen-Chaam (met een ontwerp van ONIX), dorpshuis De Trapkes in Rucphen en Landerij van Tosse in Oss. Op 18 mei a.s. worden de winnaars van de juryprijs en de publieksprijs bekend gemaakt. Tot en met 12 mei kan het publiek een voorkeur uitspreken via debrabantsestijlprijs2017.nl
De vijf finalisten:
Ontmoetingscentrum De Wingerd in Natuurtuin ’t Loo (gemeente Bergeijk) is genomineerd vanwege de bewezen kracht van de lokale gemeenschap om kwaliteit tot stand te brengen. Een drassig voetbalveld werd een bruisende community, gefinancierd door zelfbouw, royale bijdragen van lokale sponsors en buurtkracht.
Andreas Schotel wandel- en kunstroute (gemeente Hilvarenbeek) werd geselecteerd vanwege de unieke manier waarop een lokaal verhaal gestalte heeft gekregen. Het landschap is niet alleen gebruikt als decor voor een wandelroute, maar is ook verbeterd en tot een podium voor de kunst geworden.
Natuurbegraafplaats De Hoevens (gemeente Alphen-Chaam) is gekozen vanwege het uitmuntende rentmeesterschap van de eigenaren. Het ecologisch-circulair gedachtegoed is vertaald naar een eigen normen- en waardenkader waarin lokale middenstand (brouwerij, kistenmaker, recreatie) een vanzelfsprekende rol speelt.
Dorpshuis De Trapkes (gemeente Rucphen) is genomineerd vanwege de voorbeeldfunctie voor andere dorpen. Door een voortvarende en pragmatische aanpak is een grotendeels leegstaande kerk omgebouwd tot een bruisend dorpshart, waarin de fanfare kan oefenen, waar wordt gebiljart en carnaval wordt gevierd, en ook nog kerkdiensten kunnen worden gehouden.
Landerij van Tosse (gemeente Oss) is genomineerd vanwege de grote groep vrijwilligers die hier op indrukwekkende wijze het landgoed beheert, de verbinding zoekt met lokale middenstand, nieuwe hopsoorten ontdekt, van tuinafval landart maakt, aansluiting vindt bij burgers, en dat alles met een goed oog voor de landschappelijke kwaliteit.
Ruimtelijke initiatieven
De Brabantse Stijlprijs 2017 daagde Brabantse gemeenten uit om goede voorbeelden in het zonnetje te zetten. Het ging hierbij om gerealiseerde ruimtelijke initiatieven, waarbij niet alleen de gemeente een rol van betekenis heeft gespeeld, maar waarbij vooral de betrokkenheid van inwoners, ondernemers en initiatiefnemers doorslaggevend is geweest. 45 Brabantse gemeenten zonden 82 projecten in. Daaruit nomineerde de jury in eerste instantie 18 projecten die in de maand maart werden bezocht. Dat leidde tot vijf finalisten die volgens de jury het beste passen bij de beoordelingscriteria, als maatschappelijke waarde, lef, doorzettingsvermogen en originaliteit.
Impuls aan ruimtelijke kwaliteit
Met de stijlprijs wil de provincie Noord-Brabant een impuls geven aan ruimtelijke kwaliteit en professioneel opdrachtgeverschap van Brabantse gemeenten. Ook wil de provincie aandacht vragen voor het belang van co-creatie en een goed ruimtelijk ontwerp. De stijlprijs bestaat uit een speciaal ontworpen trofee. Maar nog belangrijker is dat door de stijlprijs goede voorbeelden – en de mensen en verhalen achter die projecten – een podium krijgen.
Tweede keer
Het is de tweede keer dat de provincie de Brabantse Stijlprijs organiseert. In 2014 ontving de toenmalige jury 39 inzendingen. De gemeente Veghel won De Brabantse Stijlprijs 2014 voor de ‘typisch Brabantse’ oplossingen voor de openbare ruimte in de kern Zijtaart.
Op verzoek van de provincie verleende Architectuur Lokaal medewerking aan het juryproces.