Waar begin je aan!? #2: je eigen verduurzaming – Architectuur Lokaal
Schoonschip, afbeelding: Space & Matter
We kunnen er niet meer om heen: we moeten verduurzamen. Afwachten tot de overheid het ons verplicht stelt kan, maar er zijn steeds meer Nederlanders die het initiatief nemen om zelf huis en haard te verduurzamen. Dat gaat niet vanzelf, daar is veel kennis, kracht en kunde voor nodig. Op dinsdag 13 november vanaf 20.00 uur spreekt Architectuur Lokaal in Pakhuis de Zwijger met initiatiefnemers over hoe zij dit aanpakken en waar zij tegenaan lopen.
Wat levert het aan voordeel op als je zelf je verduurzaming in eigen hand neemt? Waar loop je tegenaan? Tot welke inventieve ontwerpen leidt dit? Een avond bedoeld voor diegene de die er zelf over nadenkt om te gaan verduurzamen, maar geen idee heeft wat, waar en hoe te beginnen. Een avond die richting geeft aan het gezamenlijk oppakken van de verduurzamingsopgave. Wat betekent dit voor de stad, voor de manier van stad ontwikkelen?
Op 13 november in Pakhuis de Zwijger spreekt Vincent Kompier, Architectuur Lokaal hierover met:
- Ardine Nicolai van het project MeerEnergie: zij vertelt hoe zij samen met enthousiaste buurtgenoten met verstand van technologie en duurzaamheid, het idee hebben opgevat om de restwarmte van de datacenters in het Amsterdamse Science park te benutten om de woningen van 5.000 huishoudens te verwarmen.
- Marthijn Pool, architect van Space & Matter: hij legt uit hoe het project Schoon Schip tot stand is gekomen, een drijvende buurt waar duurzaamheid een leidend principe is.
- Wigger Verschoor van Thuisbaas: hij vertelt wat hij in de praktijk tegenkomt als mensen hun woning willen gaan verduurzamen en energieneutraal maken.
- Rolf Steenwinkel van Amsterdam Energie: hij licht onder meer de stelling toe dat energie te belangrijk is om alleen aan anonieme overheden en bedrijven over te laten. Amsterdam Energie vraagt om openheid en democratie in de energiemarkt.
- Marlous van der Veen, onderzoeker: zij schreef haar masterthesis met de titel: “Als de wind van verandering waait, bouwen sommigen muren en anderen windmolens”. Zij legt uit welke rol energiecoöperaties kunnen hebben bij de verduurzaming van Nederland en wat daar nog meer voor nodig is.
Ruimtemaker Frans Soeterbroek sluit af met een column over wat er gebeurt als mensen het heft in eigen hand nemen bij verduurzaming en wat dat voor bestuur en politiek kan betekenen.
Praktische informatie
Dinsdag 13 november 2018, van 20.00 tot 22.00 uur
Pakhuis De Zwijger, IJ-zaal, Piet Heinkade 197, 1019 HC Amsterdam
Toegang gratis (‘pay as you like’)
Reserveren kan via deze link: Waar begin je aan?!
Deze aflevering is de tweede van een reeks in de serie “Waar begin je aan?!”. De eerste aflevering ging over de voor- en nadelen van medeopdrachtgeverschap bij de ontwikkeling van je eigen woning. Deze is hier terug te zien. Volgende edities gaan over mede-opdrachtgeverschap in de zorg en bij de toekomst van erfgoed.
De reeks “Waar begin je aan?!” is mede mogelijk gemaakt in het kader van Samen werken aan ontwerpkracht, Actieagenda Ruimtelijk Ontwerp 2017-2020